Ajankohtaista

18.12.2024

HelsinkiMission alue- ja kuntavaalitavoitteet 2025

Yksinäisyyden vähentäminen on nostettava alueellisen ja kunnallisen päätöksenteon keskiöön. Yksinäisyys on yksilöllinen kokemus, jossa ihmissuhteiden määrä tai laatu ei vastaa omia toiveita ja tarpeita. Yksinäisyys on myös laaja yhteiskunnallinen ja kansanterveydellinen ongelma, joka vaikuttaa kaikenikäisiin ihmisiin ja heikentää merkittävästi elämänlaatua ja osallisuutta. Yksinäisyyden vähentämisen on oltava kaikkien alueellisten ja kunnallisten toimijoiden yhteinen asia, sillä se vaatii laajaa yhteistyötä, riittäviä resursseja sekä pitkäjänteistä sitoutumista. 

  1. Yksinäisyyden vähentäminen keskeiseksi osaksi hyvinvointisuunnitelmia 

Yksinäisyyden vähentäminen on otettava keskiöön hyvinvointialueiden ja kuntien päätöksenteossa. Hyvinvointisuunnitelmiin ja -kertomuksiin on kirjattava selkeät tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit yksinäisyyden vähentämiseksi. Yksinäisyyden vähentämistä voidaan mitata esimerkiksi osallisuusindikaattorilla ja yksinäisyysmittarilla. Päätösten yksinäisyysvaikutuksia (sisältäen kustannusvaikutukset) on arvioitava jo valmistelu- ja päätöksentekovaiheessa.  

  1. Yksinäisyyden puheeksiotto eri palveluissa  

Joka viides perusterveydenhuollon konsultaatio johtuu terveyteen liittyvistä ei-lääketieteellisistä syistä. Yksinäisyyden tunnistaminen on tärkeä osa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluita. Palveluissa työskentelevien ammattilaisten on saatava koulutusta ja välineitä yksinäisyyden tunnistamiseen, puheeksi ottamiseen sekä siihen puuttumiseen varhaisessa vaiheessa. Palveluohjaus järjestöjen yksinäisyyttä vähentäviin palveluihin on kustannustehokasta ja lisää kuntalaisten hyvinvointia ja toimijuutta. Tämä tukee sekä yksilön hyvinvointia että vähentää yksinäisyyden aiheuttamia kustannuksia kuntapalveluissa sekä eri yhteisöissä, kuten työ- ja kouluyhteisöissä. 

  1. Järjestöyhteistyötä ja sen resursointia on vahvistettava 

Järjestöjen rooli yksinäisyyden vähentämisessä on elintärkeä, ja niiden toiminnan tukeminen on välttämätöntä. Järjestöt tarjoavat ennaltaehkäiseviä palveluja, vertaistukea ja osallistumismahdollisuuksia vapaaehtoistoiminnassa. Nämä ovat merkittäviä ja tutkitusti vaikuttavia keinoja yksinäisyyden vähentämisessä. Kuntien ja hyvinvointialueiden on vahvistettava yhteistyötä ja tiedonjakoa järjestöjen kanssa ja varmistettava, että rahoitus ja muut resurssit mahdollistavat järjestöjen toiminnan jatkumisen.  

  1. Lapsiperheiden ennaltaehkäisevät palvelut on turvattava 

HelsinkiMissio katsoo, että lapsiperheiden varhaisen tuen vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää hyvinvoinnin edistämiseksi ja yksinäisyyden vähentämiseksi. Varhainen tuki, kuten vapaaehtoisten tarjoama apu lastenhoidossa tai perheiden arjen hallinnassa, voi estää tilanteiden kriisiytymisen ja vähentää erityisesti vanhempien yksinäisyyden tunnetta. Palveluohjausta järjestöjen perhepalveluihin tulee lisätä, jotta perheet ovat tietoisia oman alueensa palveluista ja saavat tarvitsemansa tuen oikeaan aikaan.  

  1. Nuorille anonyymiä ja matalan kynnyksen tukea vaikeisiin elämäntilanteisiin 

Nuorille on tarjottava mahdollisuus saada apua nopeasti ja helposti ilman diagnooseja tai leimaantumisen pelkoa. Jos nuori jää yksin ongelmiensa kanssa, riskinä on haastavien elämäntilanteiden muuttuminen hoitoa vaativiksi sairauksiksi. Anonyymit palvelut tavoittavat erityisesti nuoria, jotka epäröivät hakea apua julkisten palveluiden kautta. Yhteistyötä järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueiden kesken on tiivistettävä, jotta avun saamisen polku olisi nuorille selkeämpi.  

  1. Senioreiden osallisuuden vahvistaminen 

HelsinkiMission pitkä kokemus ikäihmisten parissa työskentelystä osoittaa, että matalan kynnyksen palvelut ovat erittäin tärkeitä senioreiden hyvinvoinnille. Yhteisöllinen toiminta, ammatillinen keskusteluapu, vapaaehtoisten tuki ja digituki edistävät ikäihmisten osallisuutta ja ehkäisevät yksinäisyyttä. Monille ikääntyneille digipalvelujen käyttämisen haasteet lisäävät yksinäisyyden tunnetta ja vaikeuttavat heidän osallistumistaan yhteiskunnassa. Vapaaehtoisten kouluttaminen digituen tarjoamiseen on tärkeä osa ratkaisua, ja se tukee yhteiskunnan laajempaa digitalisaatiokehitystä. 

  1. Vapaaehtoistoiminnasta kohtaamisia kaikille 

Vapaaehtoistoiminnan taloudellinen hyöty suomalaiselle yhteiskunnalle oli 3,2 miljardia euroa vuona 2023. Ammattimaisesti suunniteltu ja koordinoidu vapaaehtoistoiminta on turvattava, jotta mahdollisimman moni voi osallistua ja olla osallisena yhteisössä. Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen tutkitusti vähentää yksinäisyyttä ja vahvistaa toimintakykyä, hyvinvointia ja osallisuutta ikäryhmään katsomatta. Se vahvistaa yhteisöllisyyttä ja sosiaalista luottamusta sekä lisää yhteiskunnallista turvallisuutta. Toiminta rakentaa yhteisöllisyyttä laajasti kulttuurin ympärille ja tuo kaikki osalliseksi kulttuurin tuottamasta hyvinvoinnista. Se on keskeisessä roolissa esimerkiksi ikääntyvän väestön toimintakyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä. 

  1. Yksinäisyyden vähentäminen on taloudellinen sijoitus  

Yksinäisyyden vähentämisellä on paitsi inhimillisiä, myös taloudellisia hyötyjä. Yksinäisyys lisää merkittävästi julkisia menoja muun muassa terveydenhuollossa. Panostukset yksinäisyyden ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen puuttumiseen vähentävät pitkällä aikavälillä sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksia ja parantavat yleistä hyvinvointia. Isossa-Britanniassa yksinäisyyden kustannuksiksi henkilöä kohden on arvioitu yli 10 000 puntaa vuodessa. Tällä hetkellä joka kymmenes suomalainen kokee haitallista pitkäkestoista yksinäisyyttä. 

9. Ulossulkemisen vaikutus yhteiskunnan turvallisuuteen 

Yhteiskunnasta ulkopuolisiksi itsensä kokevat ihmiset saattavat etsiä hyväksyntää vaihtoehtoisista yhteisöistä, kuten ääriliikkeistä ja rikollisista ryhmittymistä. Rikolliset ryhmittymät ja ääriliikkeet tarjoavat korvaavan sosiaalisen rakenteen sekä identiteetin, mikäli osallisuuden ja kuuluvuuden tarve jää tyydyttämättä laillisissa ja yhteiskunnallisesti hyväksytyissä konteksteissa. Ryhmittymät tarjoavat mielikuvan aatteellisesta yhteenkuuluvuudesta, mutta linkittyvät vahvasti sekä yhteiskuntarauhaa heikentävään että laittomaan toimintaan. Tämä lisää yleistä turvattomuutta, luo pelkoa paikallisyhteisöissä sekä heikentää asuinalueiden elämänlaatua ja asumisen houkuttelevuutta.  

HelsinkiMission haaste päättäjille 

HelsinkiMissio haastaa kaikki kuntavaaliehdokkaat ja päättäjät tarttumaan näihin kysymyksiin ja ottamaan osallisuuden ja yksinäisyyden vähentämisen osaksi kuntien tulevaisuuden suunnittelua. Nyt on aika tehdä kunnianhimoisia päätöksiä, joilla voidaan parantaa kaikkien kuntalaisten elämänlaatua. 

Yhdessä yksinäisyys voitetaan! 

HelsinkiMissio on mukana edistämässä Osallistujien Suomi -toimenpideohjelmaa, jolla on käynnistetty laaja-alainen kansallinen työ yksinäisyyttä vastaan. Lue lisää: osallistujiensuomi.fi.

18.12.2024