Nuoret

Minna Ojamies

31.3.2025

Pienin teoin, suurella sydämellä

Lukion School to Belong -työryhmässä ollaan tyytyväisiä ohjelman tuloksiin. Ryhmään kuuluvat Maiju Liukkonen, Annina Ruokonen, Nina Östdahl, (lattialla) Leena Hyrsky, Outi Tauriala-Tolonen, Marianne Laulumaa, Pekka Tolonen, Ada Johansson. Kuva: Suvi Elo.

Turun klassillisessa lukiossa yksinäisyys vähenee HelsinkiMission School to Belong -ohjelman keinoin.

Ystävällisiä tekoja -kortit ovat kovassa käytössä Turun klassillisessa lukiossa. Niiden kaltaisten pienten tekojen avulla yksinäisyyttä on saatu vähennettyä merkittävästi. Idean lukion tiimi on saanut HelsinkiMission School to Belong -ohjelmasta

Klassillisessa lukiossa osa vuoden 2020 pandemiatuista päätettiin suunnata yksinäisyyden vastaiseen työhön. Englannin lehtori Leena Hyrsky muistelee, miten yllättyneitä oltiin siitä, että yhteishengestään tunnetussa lukiossa on kuitenkin useita yksinäisyyttä kokevia.

− Tuntui, että tähän on puututtava. 

Kymmenen hengen ryhmä, joka koostui opettajista, opinto-ohjaajista, kuraattorista ja erityisopettajista, ryhtyi kehittämään toimintaa. School to Belong sattui sopivasti osumaan erään opettajan silmiin ja siihen tartuttiin innolla. 

Tulokset ovat pysyneet hyvinä

− Me otimme School to Belong -aloitusluennot ja kaikki mahdolliset ohjelmaan kuuluvat tapahtumat heti käyttöön, kuvailee uskonnon lehtori Pekka Tolonen, joka on yksi porukan perustajajäsenistä.

Lisäksi luokissa keskusteltiin opiskelijoiden kanssa. Ensimmäisenä keväänä tehtiin kysely, millä keinoilla voitaisiin vähentää yksinäisyyttä ja seuraavan lukuvuoden lopussa selvitettiin miten yksinäisyyden kokemukset ovat muuttuneet.

Tulokset näyttivät niin positiivisilta, että opettajat pelkäsivät tilanteen olevan vain tilapäinen. Kolmessa vuodessa yksinäisyys on kuitenkin edelleen vähentynyt.

− Me jatkamme tätä työtä, koska olemme nähneet oman työmme hedelmät, iloitsee Pekka Tolonen.

Yksinäisyyttä kokevien opiskelijoiden määrä on vähentynyt School to Belong -ohjelman myötä.

Tiivistä yhteistyötä School to Belongin kanssa

Tällä hetkellä ydinporukassa on kahdeksan henkilöä. He kokoontuvat kerran periodissa suunnittelemaan tapahtumia, jotka toteutetaan koko koulun voimin.

Minimissään School to Belong -ohjelmassa ollaan mukana kolme vuotta, mutta Turun klassillisella lukiolla ei ole minkäänlaista tarkoitusta lopettaa. Alkuperäistä mallia on muokattu omien tarpeiden mukaan ja ideoita pallotellaan yhdessä HelsinkiMission School to Belong -tiimin kanssa.  

− HelsinkiMission tiimiltä tulee älyttömän hyvää materiaalia, Pekka Tolonen kehuu.

School to Belong on tuonut työhön raamit ja antanut tärkeää tutkimustietoa. He ovat auttaneet työryhmää miettimään, miten yksinäisyydestä voi puhua nuorten kanssa.  Myös opiskelijoiden huolia ja ideoita kuunnellaan herkällä korvalla. 

Seuraava iso teema, jota ryhmä alkaa työstää on syrjimättömyys. 

“On helpompi pyytää mukaan, kuin pyrkiä mukaan”

Yksinäisyyttä ei ole aina helppoa tunnistaa. Kurssimuotoisessa lukiossa ryhmät vaihtelevat paljon ja silloin voi jäädä huomaamatta, että joku on usein yksin. 

− Yksinäisyyttä kokevia ei haluta nostaa esiin, vaan luoda toimintakulttuuri, jossa kaikki ovat yhtä lailla mukana, kuvailee Leena Hyrsky. 

Lukiossa järjestetään paljon tapahtumia, joissa koko koulu tekee jotakin yhdessä. Toisaalta on tarjottu mahdollisimman monipuolista tekemistä, jolloin yksi löytää samanhenkisen kaverin yhdestä harrastuksesta ja toinen toisesta. 

− On helpompi pyytää mukaan, kuin pyrkiä mukaan, muistuttaa Pekka Tolonen.

Hän iloitsee erityisesti, kun näkee opiskelijan pyytävän oma-aloitteisesti toista mukaan vaikkapa ryhmätyöhön. Yhteisistä keinoista keskustellaan koko koulun porukalla ja muistutetaan pienistä arkisista asioista, joilla voidaan helpottaa yksinäisyyttä kokevien tilannetta. 

Harrastemessuilta ystäviä

Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa työ on ryhmäyttämistä. Ryhmänohjaaja puhuu heidän kanssaan kaveriasioista ja antaa vinkkejä, mitä voi tehdä, jos huomaa luokkakaverin jäävän yksin.

Vuosittain koulussa vietetään School to Belongin lanseeraamaa ystävällisyysviikkoa ja tänä vuonna sen aikana jaettiin lähes 500 Ystävällisiä tekoja -korttia. Tällä kertaa kokeiltiin myös yhteistä elokuvahetkeä koeviikon lopuksi lähellä olevassa elokuvateatterissa. 

− Sattui vähän huono ajankohta, koska penkkarit olivat samana päivänä, mutta ensi periodissa kokeillaan uudelleen, miettii Leena Hyrsky.

Dungeons & Dragons -pelikerho on yksi lukuisista ryhmistä, joka kokoaa samanhenkiset opiskelijat viettämään aikaa yhdessä. Kuva: Suvi Elo.

Onnistumisia on koettu erityisesti lukion harrastemessuilla, joilla opiskelijat esittelevät omia mielenkiinnon kohteitaan. Niiden ympärille on syntynyt ryhmiä, jotka kokoontuvat koulun tiloissa. Yksi ensimmäisistä porukoista on Dungeons & Dragons -pelikerho.

− Siellä käy opiskelijoita, joita ei ehkä näy muissa tapahtumissa, iloitsee Leena Hyrsky.

Myös vanhat perinteet yhdistävät opiskelijoita. Vanhojen tansseja harjoitellaan viikkokausia ja silloin ehtii tutustua toisiin aivan uudella tavalla. 

Joskus idea tulee ihan sattumalta. Lukio sai mutkien kautta käyttöönsä pinon postimerkkejä. Siitä syntyi idea lähettää tuleville ykkösluokkalaisille tervetuliasikortti. Opiskelijat suunnittelivat kortit, ne painettiin ja kirjoitettiin käsin. Viesti oli, että olet valinnut juuri oikean koulun. Kampanjaa on tehty kaksi vuotta ja ensi kesän korttien kuvakilpailu on julkistettu.

− Hienoa oli, että viesti lähtee nuorilta nuorille, kehuu Leena Hyrsky. 

Hyvän kierre kantaa

Pekka Tolonen pitää erittäin tärkeänä, että oppilaita kutsutaan nimeltä ja heihin tutustutaan. Noin 700 oppilaan koulussa se on vaativa tehtävä. 

− Onkin tärkeää, että me opettajat osallistumme ekstrajuttuihin, joissa voimme tutustua opiskelijoihin paremmin.

− Meillä on kiva porukka ja tässä näkee sellaisen hyvä kierteen: onnistumisista tulee rohkeutta tehdä uusia asioita ja kun on tarpeeksi iso porukka, jonkun on aina mahdollista toteuttaa idea, iloitsee Leena Hyrsky.

Se koskee myös opiskelijoita, joista joku keksi ehdottaa yhteislauluvälkkää. Sen toteuttivat musiikinopettaja ja koulun kuorolaiset. Lopulta koko koulu lauloi neljän kerroksen voimin. 

Korona-aikaan opiskelijoiden yksinäisyys lisääntyi ja vielä viime vuonna 17 % nuorista koki haitallista yksinäisyyttä oppilaitoksessaan. Toisaalta oppilaitoksissa, joissa on tehty töitä yksinäisyyden vähentämiseksi, jatkuvaa yksinäisyyttä koetaan vähemmän (5,8 %) kuin muissa oppilaitoksissa (7,2 %). Tulokset on saatu selvityksestä, jonka School to Belong teki 126:ssa ohjelmassaan mukana olevassa oppilaitoksessa.

Minna Ojamies

31.3.2025