Blogi

Melanie Shametaj ja Kiia Wadén

22.10.2024

Ikääntymisen mahdollisuudet ja haasteet

Keskusteluavun työntekijä ja Senioripysäkki-ryhmänohjaaja Melanie Shametaj ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kiia Wadén.

Ikääntymisen mahdollisuudet ja haasteet

Ikääntyminen voi olla avartava ajanjakso ihmisen elämässä. Arki voi olla mukavan kiireetöntä, olisi aikaa tehdä kaikkia niitä asioita, joita ei työelämässä ollessa tai perhearjen aikana ehtinyt tehdä. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen asia, joka tulee mieleen, kun puhutaan ikääntyvästä väestöstä. Usein luemme haasteista, yksinäisyydestä tai vanhuspalveluiden heikosta tilasta.

On toki selvää, että ikääntyminen tuo mukanaan sekä ristiriitaisia tunteita, että konkreettisia haasteita. Kehityspsykologiassa puhutaan eri ikäkausiin kuuluvista kehitystehtävistä, jotka henkilön on jollain tapaa ratkaistava. Olemme hyvin tietoisia esimerkiksi murrosiän kehitystehtävistä, jotka muun muassa liittyvät itsenäistymiseen ja oman paikkansa löytämiseen. Mutta olemmeko pohtineet, mikä on ikääntyvän ihmisen kehitystehtävä, miten sitä voi tukea ja miten ikääntyvien moninaisia voimavaroja voisi tehdä näkyvämmäksi?

Moni pohtii elämän murroskohdissa, esimerkiksi eläköitymisen, puolison sairastumisen yhteydessä tai oman toimintakyvyn heikkenemisen myötä, omaa elettyä elämää. Siihen voi liittyä monia erilaisia tuntemuksia. Joku kokee olleensa taustalla omassa elämässään tai että elämä on asettanut eteen kompastuskiviä ja omille valinnoille ei ole ollut tarpeeksi liikkumatilaa. Toisaalta voi samanaikaisesti kokea, että elämä on ollut ainutkertaista ja että siihen on mahtunut paljon hyviä ja kauniita tapahtumia. Moni voi kaivata tukea pohdintaan, kuka minä olen tässä elämänvaiheessa.

Moninaisuuden tulisi näkyä palveluissa

Ikääntyneet eivät ole homogeeninen joukko ihmisiä, jotka kaikki käyttäytyisivät samalla tavalla tai joilla olisi samankaltaisia tarpeita, vaikkakin se joskus kuvauksissa voi kuulostaa siltä. Kun puhumme ikääntyvistä, ikähaitari voi heitellä yli kolmellakymmenellä vuodella. Vertailun vuoksi, olisi kuin saman tukimuodon pitäisi toimia 18-vuotiaille nuorille kuin viisikymppisille.

Tietoa hyvinvointia edistävistä palveluista löytyy pirstaleisesti ja kokonaiskuvaa voi olla vaikeaa hahmottaa. Pettymys ja epäluulo palveluiden saatavuudesta muodostaa esteradan kohtaamisissa. Yksinäisyyden kokemus voi sekin olla ikävä vieras, joka eristää muista ja pienentää elinpiiriä, mutta sitä voi olla vaikeaa tunnistaa ja tunnustaa.

Kaikkiin palveluihin liittyy rakenteita, jotta niissä voi toimia, mutta se edellyttää tasapainoilua palvelurakenteiden ja yksilöllisten tarpeiden välillä. Kärjistettynä voi sanoa, että palveluiden tulisi olla ihmisten näköisiä, vaikka tällä hetkellä ollaan menossa kohti tehostettuja digitaalisia palveluja. Kaksinaismoraali elää ja voi hyvin, kun samanaikaisesti nostetaan kiireettömän kohtaamisen tärkeyttä, mutta tosiasiassa ammattilaisille ei ole annettu aikaa sen toteutumiselle tai saavutettavuus on kokonaan unohtunut.

Voimavarat näkyviin

Ikääntyvillä on voimavaroja, kokemusta ja tahtoa, mutta niitä ei aina haluta kuunnella. Kokemukset ovat moninaisia, sekä vahvistavia että heikentäviä. Tehtävänämme on niiden kuunteleminen, kunnioittaminen mutta myös niiden tarkasteleminen turvallisesti yhdessä. Uusien näkökulmien tarjoaminen, vertaistuen ja korjaavien kokemusten mahdollistaminen on keinoja, jota voimme yhdessä hyödyntää.

HelsinkiMission Senioripysäkin kaikki toiminnot lähtevät ikääntyneen itsensä tarpeista ja toiveista. Ohjaamme Senioripysäkki-ryhmiä, jotka ovat terapeuttisia keskusteluryhmiä, ja joissa keskustellaan luottamuksellisesti suruista, iloista ja omasta ainutlaatuisesta elämästä. Kahdenkeskinen keskusteluapu voi myös olla monelle tärkeä tuki elämän murroskohdissa. Tarjoamme myös monipuolista vapaaehtoistoimintaa, joka antaa mahdollisuuden liittyä uuteen yhteisöön tai saada apua yksinäisyyden lieventämiseen.

Ja vielä lopuksi, ikääntyneen kehitystehtävänä ei vain ole menneisyyden tarkasteleminen vaan myös tulevaan asennoituminen omaa, ainutkertaista elämänkokemusta hyödyntäen. Niitä voimavaroja haluamme tehdä näkyväksi.

Melanie Shametaj, keskusteluavun työntekijä ja Senioripysäkki ryhmänohjaaja

Kiia Wadén, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

HelsinkiMissio toimii myös Vantaalla, Koivukylän suuralueella ja Myyrmäessä. Olemme osa hanketta, jossa sosiaali- ja terveysjärjestöt tekevät laajaa yhteistyötä. Mukana Hyvän arjen rakentajat -hankkeessa on HelsinkiMission lisäksi kymmenen muuta organisaatiota. Yhdessä tarjoamme erilaista tukea ja uudenlaista yhteisöllisyyttä vantaalaisille. Senioripysäkin toiminnot kuten keskusteluapu, Senioripysäkki ryhmät, seniorikaveri toiminta ja keikka-apu toimivat yhtä lailla Vantaalla.

Haluatko tietää enemmän HelsinkiMission Vantaan palveluista ja toiminnoista? Lue lisää täältä Voit myös olla yhteydessä melanie.shametaj@helsinkimissio.fi tai kiia.waden@helsinkimissio.fi

Melanie Shametaj ja Kiia Wadén

22.10.2024