Blogi
Osallistuvat isät ja perhevapaauudistus
Albertin olohuoneella käy kuhina. Paikalla on vanhempia lapsineen ja tila on miltei täynnä. Keskellä huonetta kolme isää istuskelee sohvaryhmässä jutellen keskenään. Lapset leikkivät isien läheisyydessä ja kahvitteluhetki keskeytyykin toistuvasti lasten kiipeillessä sohvilla ja syliin.
Kysyn miesporukalta, ovatko he kenties vanhempainvapaalla. Kaksi vastaa myöntävästi ja kolmas kertoo odottavansa jo tammikuussa alkavaa vanhempainvapaata. Kun kysyn, miltä vanhempainvapa on tuntunut, isät kertovat tyytyväisenä sen olleen oikea ratkaisu. Vanhempainvapaalla saa heidän mukaansa hetken hengähtää työelämästä ja elämä on rennompaa, kun voi keskittyä vanhemmuuteen täysipainoisesti. Isät korostavat myös sitä, että yhdessä vietetty aika antaa mahdollisuuden luoda uudenlainen suhde lapseen, kun hoitovastuu on päivisin pääasiallisesti isällä.
Perhevapaauudistus on tuonut lisää isiä toimintaan
Vanhempainvapaata uudistettiin pari vuotta sitten. Sen myötä vapaat jakautuvat tasaisemmin vanhempien kesken siten, että kummallekin vanhemmalle jää käyttöön vähintään 97 vanhempainrahapäivää.
Täällä HelsinkiMissiossa olemme huomanneet, että perhevapaauudistuksen myötä isien aktiivisuus vanhempainvapaan käytössä on lisääntynyt. Entistä useammat isät löytävät mukaan toimintaan ja tulevat viettämään aikaa Albertin olohuoneelle. He kaipaavat vertaistukea ja lapset saavat toisistaan leikkiseuraa. Tarjolla on myös vapaaehtoisten juttuseuraa ja apua lasten leikittäjinä, mukavaa yhdessäoloa ja tekemistä. Olohuonetoiminnan lisäksi perheille järjestetään monenlaista ryhmätoimintaa ja aktiviteettia.
Näkyykö muutos myös tilastoissa?
Minua jäi kiinnostamaan, näkyykö Albertin olohuoneella kävijöissä tapahtunut muutos myös KELAn tilastoissa. Soitin KELAn tutkimuspäällikkö Anneli Miettiselle, joka on tutkinut perhevapaiden käyttöä ja erityisesti isien osallistumista vapaiden käyttöön. Hänen mukaansa muutos on nähtävissä ja selkeä positiivinen vaikutus isien pitäminen vanhempainvapaiden käyttöön näkyy tilastoissa. Ennen uudistusta isät käyttivät kaikista vanhempainvapaapäivistä keskimäärin 10−12 prosenttia. Nyt isien osuus on jo 18 prosenttia. Luku saattaa vielä nousta, koska kaikki elokuussa 2022 ja sen jälkeen syntyneiden lasten isät eivät ole vielä hakeneet vanhempainvapaata. Alustavien tulosten mukaan voisi päätellä, että vanhempainvapaauudistus on onnistunut yhdessä merkittävässä tavoitteessaan. Anneli kuitenkin korostaa, että tilanne voi olla myös uuden viehätystä ja aika näyttää nouseeko isien osuus pitkällä aikavälillä,
Isätkin tarvitsevat tukea ja kohtaamisen paikkoja
Suunta on siis hyvä. Vanhempainvapaalla isille syntyy kiinteämpi ja syvempi suhde lapsiinsa. Samalla täytyy korostaa vertaisuuden ja jakamisen merkitystä. Isät eivät saa jäädä yksin vanhemmuudessaan, vaan tarvitaan kohtaamisen paikkoja, joissa he pääsevät tapaamaan muita vanhempia ja jakamaan yhteistä arkea. Ennalta ehkäisevä tuki perheille on ensiarvoisen tärkeää, jotta isät ja myös äidit jaksavat kuormittavan ja kiireisen lapsiperhearjen keskellä. Albertin olohuone on tällainen paikka, jossa voi hetken hengähtää ja jutella muiden vanhempien sekä vapaaehtoisten kanssa kuulumisista. Lisäksi kaikille isille tiedoksi, että HelsinkiMission kautta voi hakea myös perhekaveria, jonka kanssa voi jakaa perhearjen kuulumisia ja puuhastella yhdessä kiinnostavan tekemisen parissa.
Lähestyvä isänpäivä on tärkeä kohta nostaa esiin isyyden merkitystä. Isyys muovautuu ajan mukana ja on tänään toisenlaista kuin vaikkapa kaksikymmentä vuotta sitten. Isyyttä on monenlaista. On lähivanhempia, etävanhempia, adoptioisiä ja sijaisisiä. Jokaisen isyys on ainutlaatuista ja jokainen isä luo omanlaisensa suhteen lapseensa. Jokaisen isyys on tärkeää ja arvokasta. Toivotankin kaikille isille oikein hyvää isänpäivää. Teette tärkeää työtä!
Kari Lankinen
vs. perhepalveluiden päällikkö