Blogi
Vapaaehtoinen vanhempainryhmän vetäjänä
Olen HelsinkiMission vapaaehtoinen Veera Orava. Oman ajan antamisen lisäksi olen voinut hyödyntää neuropsykiatrisen valmentajan koulutustani ja siihen liittyvää osaamistani vapaaehtoistyössä. Syksyllä on suunnitteilla pienten lasten vanhemmille suunnattu vanhempainryhmä, joka keskittyy erityisesti neuropsykiatrisiin haasteisiin.
Olen kouluttajana saanut raottaa nepsyjen* maailmaa toisille vapaaehtoisille ja HelsinkiMission perhepalveluiden työntekijöille. Joukosta erottuva ja erityisellä tavalla toimiva lapsi tai aikuinen voi tuntua haastavalta, jos itsellä ei ole aiempaa kokemusta ja kosketuspintaa käytöksen taustatekijöihin.
Aiheeseen liittyy paljon ennakkoluuloja ja -käsityksiä. Lapsi ei ole välttämättä tahallaan hankala, vaan häneltä puuttuvat taidot kertoa mitä hän tarvitsee ja haluaa tai miltä hänestä tuntuu. Näitä samoja taitoja harjoittelemme myös aikuisena, toiset läpi elämän. Jokainen lapsi tai aikuinen haluaa pohjimmiltaan tulla nähdyksi ja tuntea kuuluvansa johonkin porukkaan. Jokainen tarvitsee kokemuksen siitä, että hän on hyvä ja kelpaava erityisyydestä huolimatta tai juuri siitä syystä.
Ryhmä nepsy-lasten vanhemmille
Suunnittelemme parhaillaan pienten lasten vanhemmille suunnattua neuropsykiatrisiin haasteisiin sukeltavaa ryhmää. Sen päämääränä ei ole oikaista käsityksiä lasten ja perheiden haasteista, vaan tarjota näkökulmia ja tila opittujen ajatusmallien pohtimiseen. Tarkoitus ei ole syyllistää ketään mieleen nousevista ajatuksista tai tunteista, vaan itsemyötätunto on keskusteluiden ja pohdinnan keskiössä. Itsemyötätunto luo pehmeämmän alustan ja polun kohti ajattelun muutosta: on helpompaa katsoa tulevaisuutta ilman ahdistusta, jos voi ajan myötä ja uuden tiedon valossa ymmärtää, että omat ajatusmallit ja tavat ovat muodostuneet osaksi omaa selviytymistä ja niissä on aineksia, joista voi halutessaan päästää irti.
Tavoitteena on tarjota näkökulmia ja tila opittujen ajatusmallien pohtimiseen.”
Vanhempainryhmän tulokulma on enemmän tulevaisuudessa kuin menneisyydessä tai ongelmapuheessa. Kriittinen ajattelu ei sinänsä ole uhka, mutta se voi tukehduttaa mahdollisuuksien ja näkökulmien huomaamista keskusteluissa ja estää eriävien mielipiteiden ja ajatusten esiin tuomista, kuulemista ja ymmärtämistä. Siksi pidän avointa ja joskus jopa brutaalin rehellistä keskustelua tärkeänä.
Tiedostan, että myös näissä keskusteluissa itselläni on kasvun paikka kouluttajana, terapeuttina ja kaikkein eniten ihmisenä. Maailmankuvani on saanut lisää ulottuvuuksia, kun olen uskaltanut päästää irti uskomuksistani, jotka eivät enää palvelleet minua. Jokainen meistä kirjoittaa omaa elämäntarinaansa. Koen, että jokaisen kasvuun voi kuulua narratiivin muutos, oman tarinan uudelleen kirjoittaminen ja tietoinen muuttaminen, jos sitä tahtoo ja tarvitsee.
Ohjaamani nepsy-lasten vanhempien ryhmä toteutetaan Albertin olohuoneen 10-vuotisjuhlien yhteydessä syksyllä 2023. Toiseksi ohjaajaksi tulee Johanna Engelbarth, jonka valoisa olemus ja tietotaito tuovat varmasti ripauksen taikaa tapaamisiin. Olkkarin tulevia tapahtumia voit seurata myös Albertin olohuoneen suositussa Facebook-ryhmässä.
Lämmöllä,
Veera Orava, vapaaehtoinen perhementori, vanhempainryhmän ohjaaja ja neuropsykiatrinen valmentaja
*Nepsy on lyhenne neuropsykiatrisista haasteista, jotka johtuvat aivotoiminnan rakenteellisesta ja toiminnallisesta poikkeavuudesta.