Blogi

HelsinkiMission kriisityöntekijä Mikko Schalin

Lukuaika:

3min

7.11.2022

Yhdessä yksin?

Kun rupesin kirjoittamaan tätä blogia, halusin lähteä siitä, mitä parisuhteella oikeastaan tarkoitetaan. Selailin nettiä ja katsoin, millaisia määritelmiä sieltä löytyy. Se tuntui tietysti vähän hassulta, koska kaikkihan nyt tietävät mikä parisuhde on − erityisesti minä, joka teen parien parissa töitä. Joskus on kuitenkin mielenkiintoista katsoa tuttuja aiheita tavallaan alusta asti uudestaan.

Millaisia vastauksia internet sitten antoi? Esimerkiksi tällaisia: [parisuhde on] yksi ihmiselämän merkittävimpiä suhteita ja tärkeimpiä hyvinvoinnin lähteitä. Turvapaikka, jossa toiseen voi nojata elämän jokaisena hetkenä. Se tarjoaa suojan, jossa sinut hyväksytään ja otetaan vastaan missä tilanteessa tahansa.

Parisuhteessa voi kokea syvää yksinäisyyttä

Aina määritelmät eivät vastaa totuutta, vaan parisuhteessa eläminen tuntuukin yksinäiseltä. Kokemus saattaa tuntua erityisen pahalta, koska parisuhteeseen sisältyy ajatus, että toisen ihmisen kanssa ei nimenomaan tarvitse olla yksinäinen.

Mistä yksinäisyys sitten johtuu? Usein siitä, että kumppani − tai molemmat osapuolet − ovat ajautuneet psyykkisesti ja fyysisesti etäälle toisistaan ja käyttäytyvät välinpitämättömästi toista kohtaan. Myös siitä, että itselle tärkeitä asioita ei pystytä jakamaan toiselle. Kyse voi olla myös siitä, että tavat kommunikoida ovat vain hyvin erilaisia.  Viimevuosien koronapandemia on osaltaan lisännyt yksinäisyyden kokemuksia parisuhteissa.

Lapsiperheissä saattaa vanhemmalle tulla kokemus siitä, että on jäänyt yksin lapsen tai lapsien kanssa, koska kokee toisen vanhemman olevan etäällä ja poissa perheen arjesta tehden muita asioita. Uusperheissä kyseessä voi olla ulkopuolisuuden tunteet. Kumppanilla on esim. lapsiensa kanssa erilaista yhteistä historiaa, johon voi olla hankala liittyä.

Yksinäisyys on yhtä kuin etäisyys?

Yksinäisyyttä parisuhteessa voisi kuvailla sanalla etäisyys. Henkinen etääntyminen tapahtuu usein pikkuhiljaa. Ajan kuluessa kumppanit eivät enää tiedä, mitä toiselle kuuluu. Enää ei tehdä asioita yhdessä tai nähdä vaivaa suhteen eteen. Muut asiat muodostuvat suhdetta ja kumppania tärkeämmiksi.

Ehkä mikään ei ole selkeästi muuttunut, vaan vähitellen alkaa vain tuntua siltä, että yhteys toiseen on kadonnut, eivätkä tarpeet kohtaa.

Mitä pitäisi tehdä yhteyden palauttamiseksi?

Yhteys ja kohdatuksi tulemisen kokemus ovat parisuhteen olennaisimpia asioita. Niiden palauttamiseksi voi tilannetta lähteä muuttamaan keskustelemalla ja kertomalla omista yksinäisyyden kokemuksistaan toiselle. Kokemusten jakaminen voi tuntua vaikealta ja toiselle kumppanin yksinäisyys voi myös tulla täysin yllätyksenä.

Keskustelulle olisi hyvä varata rauhallista aikaa ja tilaa. Silloin voi myös tutkia, onko tilannetta mahdollista selvittää kahdenkeskisillä keskusteluilla vai olisiko hyvä hakeutua puhumaan ammattilaisen kanssa.

HelsinkiMissio auttaa parisuhdeasioissa Nuorten kriisipisteellä sekä perheiden keskusteluavussa. Apua saa kasvokkain Helsingin Kampin toimipisteessämme tai etänä valtakunnallisesti. Ota meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä, etsitään yhdessä ratkaisuja yksinäisyyteen.

HelsinkiMission kriisityöntekijä Mikko Schalin

7.11.2022