Historiamme
HelsinkiMissio on ollut kaveri yksinäiselle jo vuodesta 1883. Tunnemme yksinäisyyden ja tiedämme keinot sen voittamiseksi.
Tutustu 140-vuotiseen historiaamme
HelsinkiMission toiminta käynnistyy joulukuussa 1883 Helsingin huonomaineisimmassa kaupunginosassa, Punavuoressa. Järjestön nimi on tuolloin Helsingin kaupunkilähetys ja sen tehtävänä on köyhien auttaminen, puutteen ja hädän poistaminen.
1883 yhdistys perustetaan
Uudella yhdistyksellä on vain yksi työntekijä, auttamishaluinen ja tarmokas nainen, Cecilia Blomqvist (1845–1910). Hän ahkeroi monella saralla ja kehittää uudenlaisia auttamismuotoja. Ceciliasta tuleekin yksi Suomen sosiaalityön uranuurtajista.
1884–1885
Parin vuoden aikana perustetaan muun muassa köyhille tarkoitettu ruokala, asuntola työläispojille, entisten vankien turvakoti sekä lasten päiväkoti. Äideille ja tytöille järjestetään ompelukokouksia.
1904 Betania-talo
Vuonna 1904 valmistuu yhdistyksen Betania-talo Punavuoreen. Sinne sijoitetaan vähävaraisille suunnattu kansankeittiö, päiväkoti sekä työtuvat työttömille naisille ja miehille.
1918–1919 lastenkoti ja lasten päivähuoltola
Suomen sisällissodassa isänsä tai molemmat vanhempansa menettää 20 000 lasta. Helsingissä heitä on 900. Yhdistyksen aloittama lastenkotitoiminta saa Helsingin kaupunginvaltuustolta virallisen toimiluvan. 1919 perustetaan lasten päivähuoltola, joka mahdollistaa äitien työssäkäynnin.
1939–1945 apua sodasta kärsiville
Talvi- ja jatkosodan aikana yhdistys auttaa helsinkiläisiä yhdessä Vapaan huollon kanssa. Erityistä tukea tarvitsevat jälleen perheet, joiden isä on kuollut sodassa. Pula-aika säännöstelyineen on ajanut myös vähävaraisen vanhusväestön tiukoille.
1950–1970 leiritoimintaa lapsille ja vanhuksille
Sodan jälkeen Helsinki on täynnä leikkiviä lapsijoukkoja, myös kaupungin vanhusväestön osuus kasvaa. Työn painopisteeksi määritellään työ lasten ja vanhusten parissa. Lapsille järjestetään kesäleirejä ja vanhuksille virkistysretkiä Sääksin leirikeskukseen.
1993 Nuorten kriisipiste
Syvä lama koettelee Suomea 1990-luvulla. Samoihin aikoihin nuorten itsemurhat lisääntyvät. Psykiatrinen sairaanhoitaja Helinä Joenperä on menettänyt tyttärensä itsemurhan kautta ja ehdottaa yhdistykselle nuoria auttavan kriisipisteen perustamista. Vuonna 1993 yhdistys avaa Raha-automaattiyhdistyksen tuella Nuorten kriisipisteen, jossa nuorille tarjotaan matalan kynnyksen keskusteluapua. Se on täysin uusi toimintamuoto Suomessa ja muualla Pohjoismaissa.
1995 Resonaari
Erityisryhmien musiikkikoulu Resonaari aloittaa toimintansa 1995. Opetuksessa käytetään apuna Kaarlo Uusitalon kehittämiä kuvionuotteja. Ne ovat käänteentekevä keksintö, joka helpottaa soittotaidon oppimista.
2001 Senioripysäkki
Yhdistyksessä ryhdytään kehittämään ryhmämuotoista terapiaa seniori-ikäisille. Terapialle on tarvetta, sillä masentuneisuus on vakava ongelma yhä useammalle ikääntyneelle. Vuonna 2001 aloittaa ensimmäinen Senioripysäkki-keskusteluryhmä.
2005 HelsinkiMissio
Yhdistyksen nimeksi muutetaan HelsinkiMissio vuonna 2005. Uuden nimen myötä toimintakenttää ryhdytään jälleen laajentamaan. Innovoidaan uusia toimintamuotoja, kehitetään vapaaehtoistoimintaa. Tiedostetaan, että yksinäisyys on juurisyy monien yhteiskunnallisten ongelmien, kuten köyhyyden taustalla. Yhteiskunnalliseksi missioksi muodostuu yksinäisyyden vähentäminen.
2006 Aggredi
Katuväkivallan tekijät ovat ryhmä, jolle ei ole tarjolla toimivaa apua. Heitä varten kehitetään uudenlainen työmuoto, Aggredi. Sen toiminta käynnistyy vuonna 2006. Aggredin tavoitteena on saada asiakkaiden väkivaltainen käytös vähenemään tai loppumaan.
2012 Pelastakaa sukupolvi
Lasten lisääntyvät huostaanotot herättävät huolta 2010-luvulla. HelsinkiMissio haluaa vähentää huostaanottoja ja käynnistää vuonna 2012 Pelastakaa sukupolvi -hankkeen. Vapaaehtoisia koulutetaan äiti- ja isämentoreiksi yksinäisten lapsiperheiden tueksi. Hankkeesta kehittyy HelsinkiMission perhepalvelut.
2017 Yksinäisyystyö
Yksinäisyys on yhä useamman ongelma, siitä kärsii jo 400 000 ihmistä Suomessa. HelsinkiMission Yksinäisyystyö pyrkii auttamaan yksinäistä löytämään itse keinoja yksinäisyyden lieventämiseksi. Apuna työskentelyssä käytetään tehtäväkirjaa ja keskustelutapaamisia ammattilaisen kanssa.
Jatkuvaa työtä yksinäisyyttä vastaan
HelsinkiMission työ jatkuu niin kauan kuin yksinäisyyttä on olemassa. Toimintaa kehitetään ja laajennetaan, jotta yhä useampi pääsee apumme piiriin. Täysin uusia auttamistapoja innovoidaan. Niitä ovat esimerkiksi työelämän ja koululaisten yksinäisyyttä vähentävät ohjelmat.
Vapaaehtoistoiminnan merkitys ja suosio jatkaa kasvuaan. Yksinäisyyden lisääntyessä ihmisillä on tarve toimia, osallistua ja auttaa.
Yhteisölliset tilaisuudet, kuten konsertit ja yhteislaulutapahtumat lisäävät osallisuuden kokemuksia. Vuonna 2021 yhteisötilaisuuksia järjestettiin 180 ja niissä oli kohtaamisia yhteensä 103 666.
Lähde: Ville Jalovaara, Älä jätä ihmistä yksin. HelsinkiMissio 130 vuotta. Kirjapaja 2015.
Osallistu joulukeräykseen
Yhä useampi suomalainen kärsii yksinäisyydestä kaivaten apua.
Tämänhetkisessä taloustilanteessa auttamistyömme jatkuminen nykyisessä laajuudessa on vaakalaudalla.
Osallistumalla joulukeräykseemme mahdollistat keskusteluapua, koulutettujen vapaaehtoisten tärkeää tukea sekä matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja.