Yksinäisyys
Herra Ylppö elää uusioperhearkea kriisin jälkeen, pian syntyy vauva: ”Se on ihmeellinen asia”
Rock-muusikko Herra Ylppö tuijotti yksin asuntonsa seiniä avioeron jälkeen. Suljetulle osastolle päätynyt artisti sai apua syvään masennukseensa ja hiljalleen yksinäisyys on vaihtunut uusioperheen onnelliseksi arjeksi.
Tampereella asuva muusikko Herra Ylppö, 48, nauttii siitä, kun voi kävellä metsän läpi vanhassa talossa sijaitsevalle työhuoneelleen. Siellä hän on viime ajat uppoutunut maalaamiseen ja piirtämiseen.
− En ole kunnolla keskittynyt kuvataiteeseen 20 vuoteen ja nyt tuntuu, että olen päässyt valtavan harppauksen eteenpäin ja lyhyessä ajassa kuronut kaikki nämä vuodet kiinni, Ylppö kertoo puhelimitse. Taustalta kuuluu pensselin vetoja.
Artisti on luonut myös uutta musiikkia Herra Ylppö & Ihmiset -yhtyeensä kanssa, ja suunnitelmissa on julkaista uusi levy ensi vuonna. Myös hänen ohjaamansa elokuva Kronos Kairos on viittä vaille valmis.
PERHE-ELÄMÄÄ PISPALASSA
Herra Ylppö elää uusioperheen arkea, kun hänen kaksi lastaan aiemmasta liitosta asuvat osan aikaa hänen ja uuden kumppanin yhteisessä kodissa idyllisessä Pispalassa.
− Niin karulta kuin se tuntuukin, tämä toimii taiteilijalle hyvin. Niinä päivinä, kun lapset ovat luonani, pystyn keskittymään heihin ja niinä päivinä, kun he ovat äitinsä luona, pystyn keskittymään taiteen tekemiseen. Toki on hetkiä, jolloin tulee ikävä lapsia ja juuri silloin heitä ei pysty näkemään.
Pian muusikon perhe kasvaa, sillä hänen kumppaninsa on viimeisillään raskaana.
− Voin suoraan sanoa, etten tajua siitä mitään. Se on niin ihmeellinen asia. Olen sellainen, että minun pitää nähdä lapsi, että ymmärrän, että hän on olemassa. Tämä kaikki ei ole konkretisoitunut minulle vieläkään, vaikka tiedän järjen tasolla, että kohta tänne syntyy uusi ihminen.
”TULI SELLAINEN OLO, ETTEN SELVIÄ HENGISSÄ”
Vuonna 2018 Herra Ylpön elämä ajautui kriisiin avioeron takia. Päivät erillään lapsista olivat raastavia ja hän voi erittäin huonosti. Tuolloin artisti asui vielä Porvoossa.
− Silloin kun lapset olivat kanssani, hoidin heitä yksin ja oli otettava vastuu, mutta kun he palasivat äidilleen, ei ollut yhtään ketään. Katselin kämpän seiniä ja mietin, mitä helvettiä tässä tekisi. Tunsin itseni todella yksinäiseksi ja vajosin pian syvään masennukseen.
Artisti on aiemminkin kertonut julkisuudessa, että hänen terveytensä petti täysin avioeron jälkeen.
− Kävin suljetulla osastolla asti, sillä romahdin totaalisesti. Hoitoon hakeutuminen auttoi akuutisti siihen tilanteeseen, kun olin niin masentunut, että tuli sellainen olo, etten selviä hengissä. En enää syönyt ja nukkunut ja se ei ole kovin pitkä tie.
− En häpeä mitään, vaan päinvastoin kannustan ihmisiä tarvittaessa hakeutumaan hoidon piiriin.
Ylppö arvioi, että masennuksesta toipumiseen meni muutama vuosi.
− Tervehtymiseen auttoi puhtaasti aika. Se on klisee, mutta aika korjaa ja tuo perspektiiviä asioihin. Sitten eteeni tuli uusi ihastuminen ja uudet kuviot sen myötä.
Muusikko kuvailee naurahtaen Porvooseen muuttamista virheeksi.
− En milloinkaan siellä asuessani löytänyt hengenheimolaisia. A. W. Yrjänä ja hänen vaimonsa olivat ainoat ystäväni siellä.
Sittemmin Ylpön lähipiirissä ilmeni muuttosuunnitelmia ja hän sai itsekin hyvän syyn muuttaa Pirkanmaalle.
− Tein heti sen päätöksen, etten aio asua eri paikkakunnalla lasteni kanssa. Se oli selvä peli, että lapset ovat etusijalla ja voin tehdä taidettani missä vaan.
Nyt olen onnellinen, että asun Tampereella ja sosiaalinen elämäni on heti parantunut.
Herra Ylppö pohtii, ettei kukaan yleensä valitse yksinäisyyttä. Artisti uskoo silti, että ihminen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa sosiaaliseen elämäänsä ja mielenterveyteensä.
− Voit vuorata kämppäsi jätesäkeillä, alkaa kasvattamaan kastematoja ja pelaamaan pleikkaria, mutta voit valita myös toisin.
MENESTYS TOI MUKANAAN YKSINÄISYYTTÄ
Ylppö on usein tuntenut itsensä yksinäiseksi, vaikka ihmisiä on ollut paljon ympärillä. Hän uskoo myös, että kuka tahansa meistä voi ajautua syvään yksinäisyyteen.
− Kun on tullut menestystä muusikkona, monet ihmiset ovat hakeutuneet seuraani. Mitä enemmän joku tekee niin, sitä enemmän hälytyskelloni soivat ja vetäydyn. Hiljalleen sitä muuttuu varautuneeksi ihmisiä kohtaan ja siinä on vaarana, että jää yksinäiseksi.
Muusikko arvostaa sitä, kun ihmiset kohtaavat hänet aidosti eikä hänen julkisuutensa vaikuta taustalla.
− Kun haluan päästää jonkun lähelleni, minulle on tärkeää, ettei hän halua tutustua rock-laulaja Herra Ylppöön, vaan minuun ihmisenä. Tietenkin artistina oleminen on iso osa identiteettiäni, mutta jos joku haluaa hengata kanssani siksi, että on hienoa pyöriä rock-laulajan seurassa, en ole kiinnostunut. Haluan olla ennemmin ihminen.
PANIIKKIHÄIRIÖN KANSSA OPPII ELÄMÄÄN
Herra Ylpöllä on paniikkihäiriö, joka on aiheuttanut haasteita sosiaalisiin tilanteisiin jo pitkään.
− Päädyn herkästi ajattelemaan, etten jaksa lähteä mihinkään ja on ikään kuin helpompi jäädä kotiin.
Ylppö kertoo, että paniikkikohtaus iskee yleensä paikoissa, joissa on paljon ihmisiä ja joista ei pääse nopeasti pois.
− En pidä elokuvateatterissa käymisestä, vaikka olen elokuvaihmisiä henkeen ja vereen. Paniikkikohtaus voi tulla myös, kun on vaikka pankissa tai kaupassa asioimassa. Minulla ei myöskään ole mitään mahdollisuuksia mennä selvinpäin lentokoneeseen.
Nykyään Ylppö suhtautuu paniikkikohtauksiin eri tavalla kuin ennen.
− Olen oppinut elämään niiden kanssa, koska osaan tunnistaa paniikkikohtaukset enkä enää hämäänny niistä. Kun tietää, että se tietyissä tilanteissa iskevä käsittämättömän outo olotila on paniikkikohtaus, se helpottaa paljon.
− Nuorempana niissä tilanteissa tuli sellainen olo, että kuolen.
”YKSINÄISTEN IHMISTEN AUTTAMINEN ON ÄÄRIMMÄISEN TÄRKEÄÄ”
Herra Ylppö on mukana HelsinkiMission Kannattelijat-kampanjassa. Hän kannustaa yksinäisiä ihmisiä uskoutumaan vaikeasta tilanteestaan jollekulle.
− Olisi tärkeää, että löytäisi edes yhden ihmisen, jolle voisi kertoa olevansa todella yksinäinen. Uskon, että jostain löytyy aina joku, joka haluaa auttaa – ehkä juuri HelsinkiMissio on sellainen taho monelle.
Artisti arvostaakin järjestön työtä yksinäisyyden vähentämiseksi Suomessa.
− En usko, että ihmiset yksin pystyvät selvittämään tällaisia ongelmia ja siksi yksinäisten auttaminen on äärimmäisen tärkeää.
Haluatko sinä olla mukana vähentämässä yksinäisyyttä? Tutustu HelsinkiMission Kannattelijat-kampanjaan ja tee lahjoitus.