Work to Belong

Tia Yliskylä

25.3.2025

”Nuorille työntekijöille täytyy vakuuttaa, että hei, ei mitään hätää” – Work to Belong -ohjelma rakentaa yhteisöllisiä työympäristöjä

Video: Pauliina Pudas, Sofia Rajamäki ja Heta Santamäki kertovat videolla, mikä nuoria työelämässä jännittää ja miten heitä tulisi auttaa.

Joka kolmas nuori aikuinen kokee yksinäisyyttä työelämässä. Ongelma on vakava ja vaikuttaa koko työyhteisöön. Nuoret työntekijät toivovat lämmintä vastaanottoa, hyvää perehdytystä ja kaverillista työyhteisöä. Työyksinäisyyden vähentämisessä apuna on HelsinkiMission Work to Belong -ohjelma.

Opiskelija Sofia Rajamäki ei ole itse kokenut yksinäisyyden tai ulkopuolisuuden tunteita työpaikoilla, mutta monet hänen ystävistään ovat.

– Onhan se kamalaa, jos nuorta työntekijää ei huomioida työpaikalla. Kaverini tunsi itsensä todella yksinäiseksi työharjoittelupaikassaan, ja kävi välillä vessassa itkemässä. Se on tosi surullista.

Rajamäki opiskelee kasvatus- ja ohjausalaa Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa. Hän toivoo, että nuoret otettaisiin lämpimästi vastaan työpaikoissa.

– Työpaikkaan on todella kamalaa mennä, jos ei tule toimeen työkavereiden kanssa. Työyhteisöllä on niin suuri merkitys.

On myös tärkeää muistaa, että nuorille ei ole vielä kertynyt kokemusta. Siksi tarvitaan tukea, ymmärrystä ja vuorovaikutusta.

– Kannattaa sanoa, että hei, ei mitään hätää, me ollaan täällä sinun tukenasi, eikä haittaa, jos välillä tekee virheitä.

Nuori työntekijä ei välttämättä itse uskalla ryhtyä juttelemaan työkavereiden kanssa, Sofia Rajamäki muistuttaa.

Hyvä perehdytys pelastaa paljon

Heta Santamäki siirtyi työelämään syksyllä 2021, kun hänen maisteriopintonsa olivat vielä kesken. Santamäki aloitti hankeavustajana ja jatkoi heti perään projektipäällikkönä. Samalla hän teki tutkintoaan valmiiksi.

– Ajattelin alkuun, että kiva päästä heti töihin, mutta oli se välillä raskastakin, kun työ oli intensiivistä, ja samalla piti opiskella, Santamäki kertoo.

Nyt hän työskentelee vakituisena osallisuussuunnittelijana Vantaan kaupungilla.

– Töissä on silti hirveä näyttämisen tarve, että onko minulla asiantuntemusta ja tarvittavia taitoja.

Santamäki ei ole kokenut yksinäisyyttä työelämässä, mutta sitäkin enemmän yksin pärjäämisen tarvetta. Alkuun oli painetta osoittaa, että osaa ja selviää.

Hänen mielestään nuoret työntekijät tulisi ottaa vastaan avoimin mielin, koska he tarvitsevat aikaa oppimiseen, perehtymiseen ja kasvamiseen.

– Perehdyttäminen on avainasemassa. Heti kun joku aloittaa töissä, hänet tulee ottaa mukaan, että hei, tervetuloa meille, tässä on sinun tiimisi. Sitten tarvitaan aikaa tutustumiseen.

Hyvä perehdytys on avainasemassa, kun uusi työntekijä aloittaa, Heta Santamäki (vas.) toteaa Sofia Rajamäelle ja Pauliina Pudakselle.

Näin työyksinäisyys selätetään yhdessä

Lähes joka kolmas nuori uupuu työelämässä. Lisäksi nuorten aikuisten työhyvinvointi on varttuneempia työntekijöitä huonompi ja irtisanoutumisriski korkeampi.

Tämän vuoksi HelsinkiMission Work to Belong -ohjelma auttaa yhteisöllisten ja osallistavien työympäristöjen rakentamisessa sekä lisää tietoisuutta esimerkiksi siitä, minkälaisia tarpeita nuorilla työntekijöillä on.

– Tarjoamme koulutuksia ja kehittämistyöpajoja sekä osallistamme nuoret työyksinäisyyden vähentämiseen, HelsinkiMission yksinäisyystyön asiantuntija Pauliina Pudas sanoo.

Yksi konkreettinen apu on 18–29-vuotiaiden keskustelutapaamiset. Work to Belong -ohjelma tarjoaa opintojen loppuvaiheessa ja työuransa alussa oleville yksinäisyyttä kokeville nuorille maksuttomia keskustelutapaamisia ammattilaisen kanssa.

Mitä työpaikoilla voidaan tehdä? Nuoret tarvitsevat työpaikoilla säännöllisesti aikaa kohtaamisille ja tukea esihenkilöiltä ja kollegoilta.

– Työpaikoilla täytyy olla kohtaamispaikkoja ja oikeasti aikaa toisille.

Oppilaitosten taas kannattaa huolehtia, että jo opiskeluaikana on yhteisöllisyyttä ja että opitaan vuorovaikutus- ja työelämätaitoja.

– Nuoret puolestaan voivat olla myös oma-aloitteisia työkavereihin tutustumisessa.

Kun yhteenkuuluvuuden vahvistamiseen panostetaan, siitä hyötyy koko työyhteisö, eivätkä pelkästään nuoret työntekijät.

Tia Yliskylä

25.3.2025