Nuoret

Kajsa Nyman

28.8.2024

”Yksinäisyyteen voi puuttua vain, jos sen tunnistaa.”

Omnian opiskelija Arabell Rand ja palvelupäällikkö Marja Riitta Lygdman toivovat, että School to Belong -ohjelma antaa tietoa ja käytännön välineitä opiskelijoiden yksinäisyyden vähentämiseen. Kuva: Jani Laukkanen.

Ammattioppilaitos Omniassa alkaa tänä syksynä School to Belong -ohjelma, joka tekee yksinäisyyden vähentämisestä koulun yhteisen asian.

– Toteutimme keväällä HelsinkiMission laatiman yksinäisyyskyselyn opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille; tulokset saamme syyskuun aikana. Viimeisin kouluterveyskysely on jo osoittanut, että yksinäisyyteen puuttumiseen on tarvetta. Sen perusteella 16 prosenttia vastanneista kokee yksinäisyyttä, ja vaikka valtaosa kokee olevansa tärkeä osa luokkayhteisöä, peräti 9 prosenttia ei koe niin. Se on aika paljon, toteaa Omnian palvelupäällikkö Marja Riitta Lygdman.

Kouluterveyskyselyä purettiin keväällä Omnian johdon ja opiskelijoiden kanssa. Yhtenä syynä yksinäisyyteen tunnistettiin vaihtuvat kurssit, joissa opiskelijoiden kokoonpano muuttuu. Yhteishengen luominen aina uudelleen, uusien ihmisten kanssa, ei ole helppoa. Ilmiön tunnistaa myös toisen vuoden opiskelija ja opiskelijahallituksen sihteeri Arabell Rand.

– Kun tulin Omniaan, vaihdoin sekä koulua että maata. Kävin yläkoulun Virossa, vain 100 oppilaan koulussa, missä kaikki tunsivat toisensa. Vaikka halusin isoon kouluun, etsin alussa paikkaani, kun ainoa kaverini oli minua edempänä opinnoissa. Nyt olen opiskelijatoiminnan kautta tutustunut ihmisiin ja aktiivisesti mukana koulun kehitystyössä.

Odotukset ovat korkealla

Omniassa puhutaan paljon siitä, miten opiskelijat saataisiin ryhmäytymään. Se vahvistaisi yhteenkuuluvuutta. Tavoitteena on, että pian käynnistyvä School to Belong  -ohjelma tukisi tätä kehitystyötä.

Kenenkään ei pitäisi jäädä kouluyhteisön ulkopuolelle. Omniassa on mietitty keinoja, joilla saataisiin opiskelijat ryhmäytymään, Marja Liisa ja Arabell kertovat. Kuva: Jani Laukkanen.

– Yksinäisyyttä on monenlaista, ja jotta siihen voisi puuttua oikealla tavalla, se pitää ensin tunnistaa. On vaikea tietää, miten lähestyä rohkaisevasti, ei osoittelevasti. Tähän kaikkeen me tarvitsemme tietoa ja käytännön välineitä, Marja Riitta sanoo.

– Parhaiten yksinäistä opiskelijaa tukee toinen opiskelija, jonka voi kokea vertaisena. Opiskelijahallituksemme tehtävä on tukea ja opastaa tuutoreiksi ryhtyviä opiskelijoita, ja toivon, että saamme School to Belong  -ohjelmasta konkreettista apua, Arabell tarkentaa.

School to Belong  -ohjelma sisältää muun muassa luentoja ja koulutustilaisuuksia sekä opiskelijoille että henkilökunnalle. Myös huoltajille järjestetään oma tilaisuus.

Kaksi näkökulmaa yksinäisyyteen

Kysyimme Omnian opiskelijoilta Meri Raukuselta ja Victor Söderholmilta, mitä he ajattelevat yksinäisyydestä ja School to Belong  -ohjelmasta.
 

Meri Raukunen uskoo, että erilaiset tapahtumat voivat madaltaa kynnystä siihen, että opiskelijat alkavat keskustella keskenään.

Kerro lyhyesti, mikä on sinun tarinasi.

Meri: Olin nuorempana syrjitty ja koulukiusattu. Kun sain Omniasta opiskelupaikan, jätin elämän Varsinais-Suomessa taakseni ja muutin Espooseen. Osallistuin keväällä Omnian paneelikeskusteluun kokemusasiantuntijana ja annoin siinä yksinäisyydelle yhdenlaiset kasvot.

Victor: Minulla ei ollut kavereita peruskoulussa, mutta harrastin aktiivisesti vapaa-aikana. Opiskelen Omniassa kaksoistutkintoa ja media-alaa, aion jatkaa opintoja Saksassa. Toimin opiskelijahallituksen tiedottajana ja olin mukana toteuttamassa kevään paneelikeskustelua.

Victor Söderholm odottaa, että School to Belong ohjelman avulla saadaan lisää yhteisöllisyyttä Omniaan.
 

Mitä odotat School to Belong -ohjelmalta?

Meri: Se on hyvä ajatus. Tapahtumat voisivat olla se kulmakivi, jolla saadaan opiskelijat mukaan ja keskustelemaan keskenään.

Victor: Koronavuosien jälkeen tarvitaan sosiaalisten taitojen hiomiseksi yhteisöllisyyttä, ja sitä ohjelma toivottavasti tuo.

Miksi jotkut opiskelijat ovat yksinäisiä?

Meri: Moni tulee tänne suoraan peruskoulusta, ja jos vanhat koulukaverit eivät siirry mukana, ei uskalla tutustua uusiin. Siinä jää helposti sivuun ja voi syrjäytyä enemmän.

Victor: Yksinäisyyteen on monia syitä. Kurssiryhmät vaihtuvat, opiskelijat ovat eri ikäisiä ja toiset lähtevät tai valmistuvat, kun toiset vasta tulevat.

Miten neuvoisit opiskelijoita, jotka kärsivät yksinäisyydestä?

Meri: Vaikka tilanne tuntuisi pahalta, joskus täytyy vain ottaa riski. Johonkin se aina johtaa, ja epäonnistumisistakin oppii.

Victor: Kannattaa lähteä rohkeasti vain mukaan, kyllä se oma porukka jossain vaiheessa löytyy.

Kajsa Nyman

28.8.2024