Nuoret
Tim Sparv är en äkta lagspelare: ”Andra människor är en nyckel till att känna sig mindre ensam”
Flera nya städer och länder, nya språk och människor. Fotbollsproffset Tim Sparv vet hur det känns att flytta till en ny plats. Att inte känna någon eller veta hur något fungerar.
I december 2021 berättade fotbollsspelaren Tim Sparv att hans långa spelarkarriär är över. Beslutet kom efter att han i flera år kämpat och dragits med en rad skador. Från 2005 till 2021 spelade han för klubbar runtom i Europa. Det blev också tolv år i det finländska landslaget, varav de sista åren som kapten.
Nu samarbetar han med Helsingforsmissionens projekt School to Belong som motverkar och förebygger ensamhet i skolmiljö.
– Jag var 16 när jag flyttade utomlands första gången. Det var tufft att komma bort från föräldrar, vänner och tryggheten jag kände i Österbotten.
Enligt Sparv är det naturligt att man känner sig ensam i en sådan situation. Särskilt innan man integrerats och fått nya vänner och rutiner.
– Men det som är bra med fotbollen är att man direkt kommer in i ett omklädningsrum med 20–25 andra, säger Sparv.
Andra tuffa perioder har han upplevt under skadeperioder.
– Då har jag inte varit en del av laget som är ute på planen och tränar och spelar match. I stället har jag varit på gymmet och rehabiliterat skadan och känt mig ensam och utanför, berättar Sparv.
Var aktiv och nyfiken
En utmaning med att vara i en ny miljö är att man kanske inte har någon att ringa till om det uppstår problem. Till exempel när Sparv flyttade till Nederländerna tog alla små saker, såsom att handla, mycket längre tid för att han inte visste hur något fungerade eller förstod vad människor i hans omgivning sa.
– Jag kunde ju inte ringa mamma hemma i Oravais för att fråga hur jag skaffar ett mobilabonnemang. Men där fick lagkamraterna komma in och guida mig rätt.
För varje flytt till en ny plats har det blivit lite lättare för Sparv att göra omställningen till det nya. Han inser också sitt eget ansvar i ekvationen, trots att han inte beskriver sig själv som den mest sociala typen.
– Var aktiv och nyfiken på andra människor och starta diskussioner. Är du intresserad och öppen för andra så kommer andra att vara intresserade av dig.
Hjälp andra till en bra start
En fördel i fotbollssammanhang är att det alltid finns några spelare som har ansvar för de nya i laget. Ett liknande system välkomnar Tim Sparv också till skolor. Om någon har ett uttalat ansvar för att se till att alla syns och hörs leder det till att färre behöver känna sig ensamma.
– I brytningspunkter, till exempel när ett nytt skolår startar, ska man vara lyhörd och fokusera på hur de nya mår och hjälpa dem att få en bra start och komma in i det, säger Sparv.
Ett annat tips är att försöka göra något utanför skolan – eller fotbollsplanen.
– Gör saker tillsammans utanför skoltid och lär känna varandra bättre. Med ett lag åkte vi till Norge för att skida och jag var en av få som ens hade stått på ett par skidor innan det, säger Sparv och intygar med ett leende att sammanhållningen växte efter den resan.
Prata om det som känns jobbigt
Sedan början av hösten 2022 är Tim Sparv assisterande tränare för ett juniorlag i klubben Sparta Prag, i den nya hemstaden i Tjeckiens huvudstad. I tränarrollen upplever han att det är viktigt att alla spelare känner att de kan prata med honom – också utanför planen.
– Jag grubblar ganska mycket på hur jag kan skapa en bättre relation till spelarna. Språket sätter lite käppar i hjulen men de flesta förstår och kan prata engelska.
Sparv berättar om en spelare vars morfar nyligen dött och som kände sig nere. Inte heller fotbollen gick enligt förväntan. Efter en träning pratade Sparv med spelaren och fick på kvällen ett meddelande där han tackade för stödet.
– Jag vill vara en tränare som kan göra spelarna till bättre fotbollsspelare men också finnas där om de behöver prata om sådant som känns jobbigt, säger Sparv.
Särskilt efter pandemin tycker Sparv att det är viktigt att vi finns till för våra vänner och klasskamrater och att vi börjar träffas igen. Också utöver obligatoriska träffar såsom lektioner eller träningar.
– Många har jobbat och studerat hemifrån och inte varit en del av en gemenskap. Det leder också till ensamhet och mentala problem. Andra människor är en nyckel till att känna sig mindre ensam.
Naturligt att känna sig ensam ibland
Tim Sparv påminner också om det tudelade med sociala medier.
– I en perfekt värld är det ett sätt att hålla kontakt med vänner men det är också en artificiell bild av verkligheten som kan leda till att man blir deppig och stressad, vilket kan öka ensamheten, säger Sparv.
Men att alla någon gång känner sig ensamma tror Tim Sparv är naturligt. De flesta har någon gång flyttat till en annan ort eller kommit in som ny i ett etablerat gäng. Om inte allt går som på räls i början ska man ha tålamod.
– I något skede hittar man en grupp där man känner sig hemma. Men alla i samhället har ett ansvar för att alla ska trivas.
Om man till exempel har en ny klasskamrat som alltid äter lunch ensam påminner Sparv om ett enkelt trick.
– Gå fram och prata med eleven så att hen inte behöver vara ensam.