Nuoret

Kajsa Nyman

17.4.2024

UMK-artisten Keira Lundström: ”Alla behöver bli hörda och sedda”

Keiras största förebilder finns i släkten. Morfar inspirerar henne som musiker och mormor har lärt henne att våga drömma stort. BILD: Janita Autio

När Keira gick i lågstadiet, var hon ett frispråkigt barn, som blev utpekat och inte hittade sin plats i kompisgängen. Det blev mycket bättre med åren, men minnet sitter kvar. Hon vet hur det känns att vara ensam.

Vid årsskiftet blev Keira tillfrågad, om hon vill delta i Helsingforsmissions School to Belong -projekt, som förebygger ensamhet i skolmiljö. Hon behövde inte fundera länge. – Det är väldigt viktigt att få hjälp i den här åldern. Ungdomars mentalvård behöver normaliseras, så att ingen blir ensam med sina problem. Jag kan hjälpa genom att besöka skolor och prata om samhörighet med högstadie-elever.

Den lovande artisten har deltagit i både Voice of Finland och UMK och hennes singel No Business on The Dancefloor har streamats över 11 miljoner gånger. Hon väckte uppmärksamhet också utomlands, och nu har hon skrivit på ett skivkontrakt med Warner Music Finland. Framtiden är ljus. Med musiken vill hon dela med sig av positiv energi och uppmuntra de unga att följa sina drömmar.

Coronapandemin berövade gemenskapen

Då världen drabbades av coronakrisen 2020, gick Keira i högstadiet. Hon hann börja i gymnasiet innan den tog slut. Livet präglades av social isolering och nya sätt att umgås. Viktiga ungdomsår gick förlorade. – Det var tufft att hålla fysiskt avstånd från sina vänner och bli undervisad bara virtuellt. Många gick i lås på något sätt, när de kände att de blev varken hörda eller sedda. Alla saknade vi sällskap och strukturer, till exempel rasterna, där vi kunde dela våra tankar.

– Skolans utflykter och tillställningar annullerades helt under coronaåren. Vi missade också den planerade lägerskolan, som skulle förstärka vår gemenskap. De sista skolåren skulle nog ha varit väldigt annorlunda utan coronan. Nu blev familjen den lilla sociala bubblan, som var viktigare än någonsin.

Nu, två år senare, har Keira precis avlagt studentexamen och väntar på resultaten. – Jag satsar på en utbildning vid sidan om min artistkarriär, så att jag har någonting konkret att falla tillbaka på.

Det är viktigt att vi pratar om mentala problem

Som artist har Keira blivit en förebild för många, inte minst i sociala medier. Hon visste inte hur stor grej det var när hon började. Sociala medier kan påverka ungas självkänsla på många sätt, men Keira påpekar att också positiva följder finns. – Till min glädje har jag märkt hur tänkandet runt mentala problem har förändrats. Det är inte tabu längre. När some-förebilder öppet berättar att de sökt hjälp, visar de, att det är helt okej och normalt.

Some-förebilder kan genom sitt exempel göra det lättare att prata om mentala problem. Det tror Keira att hjälper de unga. BILD: Janita Autio

Keira har själv sökt sig till skolans kurator, när hon inte haft någon att prata med. – Jag rekommenderar det varmt, de finns där för dig. Kuratorn kan hjälpa dig att hantera stress och till exempel omstrukturera dina studier, så att du hinner med allt, säger Keira. – Börja där, så blir det lättare att prata om allt annat också.

Ta första steget

Studentvåren och den startande artistkarriären gör Keira fundersam. – Jag söker ännu mig själv som artist, det har hänt så mycket på en kort tid. Får se vart livet tar mig. Jag har märkt, att när man ska anpassa sig till något nytt, ska man vara beredd att jobba med sig själv. Hur man ser på allt. Vi är ju här bara en gång, så varför inte ta chansen och göra sitt bästa. Alltid åtminstone försöka. Om man själv är öppen och tillmötesgående, finns det alltid någon man får kontakt med.

Samma gäller skollivet, menar Keira. – Vi kan alla hjälpa varandra att må bättre. Det kostar ingenting att ta det där första steget, gå fram till en ensam klasskamrat och säga: ”Vill du komma med oss?”.

Kajsa Nyman

17.4.2024