Uutinen
Uutta apua yksinäisyyteen: ruotsinkielistä keskusteluapua ja omahoito-opas nuorille aikuisille
Yksinäisyys on kasvava ilmiö nuorten keskuudessa. Pitkittyessään yksinäisyys heikentää sekä fyysistä että psyykkistä terveyttä. Ruotsinkielisessä yksinäisyyden keskusteluavussa 18–29-vuotias nuori pääsee työskentelemään ammattilaisen kanssa omalla äidinkielellään. Keskusteluavussa käytetään yksinäisyyden omahoito-opasta, joka tarjoaa luotettavaa tietoa sekä harjoituksia yksinäisyyden kanssa työskentelyyn.
Toisen asteen opiskelijoista noin 14 % ja lähes neljäsosa korkeakouluopiskelijoista kokee yksinäisyyttä. Yksinäisyyttä tuntevista nuorista 41 % ei koe pystyvänsä vaikuttamaan yksinäisyyteen. Nuoret tarvitsevat tietoa ja taitoja siitä, miten yksinäisyyttä voi vähentää.
Yksinäisyysohjelma sisältää viisi keskustelutapaamista ammattilaisen kanssa sekä itsenäistä työskentelyä omahoito-oppaan avulla tapaamisten välillä. Yksinäisyysopasta voi käyttää myös itsenäiseen työskentelyyn. Ohjelma pohjautuu tutkittuun tietoon ja kognitiivisen psykoterapian teoriaan sekä menetelmiin.
– Nuorten aikuisten yksinäisyysohjelmassa nuoren tilannetta lähestytään yksilöllisesti ja tavoitteena on löytää konkreettisia keinoja yksinäisyyden vähentämiseksi. Yksinäisyyden ymmärtäminen henkilökohtaisella tasolla motivoi toimimaan ja löytämään itselle tärkeitä kohtaamisia. Yksinäisyysohjelmasta ruotsinkieliset nuoret aikuiset saavat nyt apua kynnyksettömästi omalla tunne- ja äidinkielellään, sanoo yksinäisyystyön päällikkö Maria Lähteenmäki HelsinkiMissiosta.
Pitkittynyttä yksinäisyyttä ylläpitää usein ajattelu, jossa itsessä tai muissa on vika. Kaivattu yhteenkuuluvuus ja avoimuus voi muuttua vaikeaksi tai tuntua jopa mahdottomalta. Yksinäisyysohjelmaan kuuluvasta omahoito-oppaasta on hyötyä, kun yksinäisyyden tunne pitkittyy ja haittaa omaa arkea. Opas sisältää tietoa yksinäisyyteen vaikuttavista tekijöistä sekä harjoituksia, jotka lievittävät yksinäisyyteen liittyvää haitallista ajattelua. Omahoito-oppaan keskiössä ovat tutkitusti toimivat harjoitukset.
Tutustu ruotsinkieliseen omahoito-opaaseen.
Varaa aika ruotsinkieliseen keskusteluapuun ammattilaisen kanssa.
Nuorten kriisipisteen palvelut
- Keskustelu- ja kriisiapua 1–5 kertaa. Yksilöllistä keskusteluapua erilaisiin kriisitilanteisiin ja pari- ja lähisuhteiden ongelmiin. Etäyhteyksin tai paikan päällä, Albertinkatu 33, Helsinki
- Nuori voi saada tuekseen myös vapaaehtoisen kaverin, joka sitoutuu kulkemaan nuoren rinnalla vuoden ajan. Vapaaehtoinen voi tukea nuorta itsenäistymiseen liittyvissä asioissa, seurustelu-, kaveri- ja perhesuhdeasioiden sekä seksuaalisuuteen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvissä pohdinnoissa.
- Minä riitän -ryhmissä opetellaan itsemyötätuntoa keskustelujen ja tehtävien avulla.
- Kriisipisteen palvelut on tarkoitettu 12−29-vuotiaille ja niitä on saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.