Mitä on


yksinäisyys?


Joka kymmenes suomalainen kärsii haitallisesta yksinäisyydestä. Yksinäisyyteen voi kuitenkin vaikuttaa. Tule mukaamme oppimaan yksinäisyydestä.

Yksinäinen nainen porttikongissa

Yksinäisyys on yleisempää nuorilla – yläkouluasteen ja toisen asteen opiskelijoista noin 14 % kokee yksinäisyyttä ja lähes neljäsosa korkeakouluopiskelijoista kokee yksinäisyyttä. Yksinäisyys on yksi suurimmista ikäihmisten terveysriskeistä.

Tiesitkö nämä yksinäisyydestä?

Yksinäisyys on ahdistava, yksilöllinen kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Vaikka se aiheuttaa alakuloa sekä psyykkistä ja fyysistä pahoinvointia, se on selvästi eri asia kuin masennus ja sairaudet.

 

Sosiaalista yksinäisyyttä on kuvattu osuvasti kuiluna toivottujen ja olemassa olevien sosiaalisten suhteiden välillä. Sosiaalisessa yksinäisyydessä tärkeät ihmissuhteet ja verkostot puuttuvat tai ovat vähäisiä.

 

Emotionaalisessa yksinäisyydessä ihmissuhteiden määrää olennaisempaa on niiden laatu – se, että koemme yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden tunnetta olemassa olevissa sosiaalisissa suhteissamme. Voimme myös kokea yksinäisyyttä ihmisten keskellä, ystävyys- ja perhesuhteissa.

Itse valittu yksinolo on eri asia kuin yksinäisyys. Yksinolo on usein myönteistä ja hektisessä elämäntilanteessa jopa toivottua ja rentouttavaa. Yksinäisyys on myös eri asia kuin sosiaalinen eristyneisyys. Yksinäinen ihminen ei välttämättä ole sosiaalisesti eristynyt, eikä toisaalta sosiaalisesti eristynyt välttämättä kärsi yksinäisyydestä.

Suuriin elämänmuutoksiin, kriiseihin ja siirtymävaiheisiin voi liittyä kokemus yksinäisyydestä. Esimerkiksi muutto uuteen kaupunkiin, koulun vaihto, ero ja eläkkeelle jääminen ovat tilanteita, joissa ihminen saattaa jäädä yksin. Yksinäisyys voi myös johtua omassa elämässä koetuista menetyksistä, epäonnistumisista tai kaltoinkohtelusta.

Sosiaalinen ulossulkeminen eli ostrakismi on tahallista tai tahatonta toimintaa, jossa jätetään toinen huomiotta. Ostrakismin kokemukset aiheuttavat sosiaalista kipua, joka näyttäytyy aivoissa fyysisen kivun lailla.

Apua yksinäisyyteen

Oli tilanne mikä tahansa, yksin ei tarvitse jäädä. Tutustu tarjoamiimme materiaaleihin ja palveluihin. Olemme sinua varten.

Kohtaamispaikkoja

Yksinäisyyteen parhaiten auttaa toinen ihminen. Tutustu palveluihimme ja tule kohtaamaan toisia. Voit myös ryhtyä vapaaehtoiseksi, sillä vapaaehtoistoiminta tuottaa hyvinvointia ja iloa sekä sitä tekevälle että sen vastaanottajalle.

Tutustu työhömme

Katso kaikki
Joulumainoskuva
19.12.2024
Ajankohtaista

HelsinkiMission joulutempaus nostaa esiin yksinäisyyden, joka piiloutuu joulunaikaan

HelsinkiMission uuden joulutempauksen toteutus näyttää aluksi joulun iloiselta tuotemainokselta, kunnes se muuttuu muistutukseksi juhla-aikaan piiloutuvasta…
18.12.2024
Ajankohtaista

HelsinkiMission alue- ja kuntavaalitavoitteet 2025

Yksinäisyyden vähentäminen on nostettava alueellisen ja kunnallisen päätöksenteon keskiöön. Yksinäisyys on yksilöllinen kokemus, jossa ihmissuhteiden…
11.12.2024
Ajankohtaista

Aamukorva kuuntelee läpi joulun – HelsinkiMission palveluiden loppuvuoden aukioloajat

HelsinkiMission palvelut tukevat nuoria, perheitä, senioreita ja aikuisia myös joulunaikana. Esimerkiksi Aamukorva-puhelinpalvelu on avoinna joka…
Katso kaikki

Sukella kiinnostavien sisältöjen äärelle

Kokosimme sinulle listan kiinnostavia sisältöjä ja toimijoita, jotka tekevät tärkeää työtä tietoisuuden lisäämiseksi.

HelsinkiMissiolla on myös ilo kuulua kansainväliseen
GILC (Global Initiative on Loneliness and Connection) -verkostoon!

Seniorit keskustelee keskenään

Kerro mielipiteesi

Yksinäisyys taklataan yhdessä. Siksi on tärkeää, että kaikki voivat tuntea olonsa osalliseksi. Anna meille palautetta, niin voimme yhdessä toimia tehokkaammin yksinäisyyden vähentämiseksi.